Солариуми и соларна козметика - SolarPower Солариуми и соларна козметика - SolarPower
Често задавани въпроси за соларна козметика - вижте нашите съвети и препоръки за ползване на козметика за солариум

Козметика за солариум - често задавани въпроси


Как да избера най-подходящата козметика за солариум?

Подобно на всяка друга козметика, лосионите за солариум също трябва да бъдат внимателно подбирани. Изборът на подходящата козметика за солариум не е толкова лесен, колкото изглежда. Защото са важни са не само миризмата или консистенцията.
Най-важните фактори, които определят избора на най-подходящата за нас козметика за солариум, са вида на кожата ни и интензивността на нашия тен. Определянето на вашия тип кожа трябва да бъде първото нещо, което правите, когато планирате да посетите соларно студио. Различния тип кожа реагира по различен начин на светлината от солариум или слънце и затова продължителността на сесиите в солариум или слънце трябва да бъдат индивидуално подбрани, за да се избегне изгарянето на кожата.
Друг също толкова важен въпрос е колко тен сме натрупали до момента. Начинаещите трябва да използват ускорители на тен, които ще стимулират меланогенезата - производство и потъмняването на пигмента в кожата ни. По-напредналите могат да подобрят своя тен чрез използване на козметика за солариум със загряващ ефект.
Трябва да се има предвид и какви са очакванията ни - дали искате красив златен тен само след една сесия в солариум? Или имате време и може да изчакате този ефект?
Ако искате незабавен ефект, можете да използвате козметика за солариум с бронзанти. Ако соларната козметика е качествена, това гарантира ефект след първата сесия в солариум.
Докато избирате лосион за солариум, следвайте съветите на персонала в соларното студио.


Какво представлява соларната козметика със загряващ ефект?

Козметиката за солариум със загряващ ефект съдържа съставки, които предизвикват леко изтръпване и боцкане по кожата, както и леко загряване и зачервяване. Целта на използването на тези съставки в лосионите за солариум е да се подобри кръвообращението, както и ускоряване на процесите, които се случват в клетките на кожата. Всичко това води до по-добър и по-бърз тен.
Лосионите за солариум със загряващ ефект се препоръчват особено за тези части на тялото, които придобиван по-трудно тен - например за крака. Не забравяйте, че соларната козметика със загряващ ефект не трябва да се използва от хора, които имат проблем с капилярите и от хора с чувствителна кожа, тъй като може да се появи алергична реакция.
Трябва също да се отбележи, че някои хора след използване на козметика за солариум със загряващ ефект могат да почувстват дискомфорт, поради по-силното локално затопляне на кожата, която вече е загряла от светлината на солариума.


Защо да използвам специална козметика за след солариум?

Специалната козметика за след солариум трябва да регенерира кожата и да удължи трайността на тена. По време на тен сесиите кожата е изложена на силни дози ултравиолетова светлина, които могат да причинят сухота и нарушаване на естествения й баланс. Лосионите за след солариум помагат за възстановяване на този баланс, овлажняват кожата, и по този начин тя изглежда много по-добре.
Специалната козметика за след солариум съдържа различни допълнителни компоненти за подчертаване на тена и удължаване на неговата дълготрайност. Също така те правят кожата по-еластична, гладка и сияйна.
Заслужава да се отбележи, че качествените лосиони за след солариум обикновено съдържат много повече подхранващи вещества, овлажняващи, стягащи и регенериращи съставки от обичайните лосиони, така че те могат да се използват и за ежедневна грижа за кожата.


Козметика за солариум Тен ускорител - как действа?

Действието на козметика за солариум Тен ускорител е предимно върху стимулирането на процеса на меланогенеза - образуването на нови пигментни клетки в кожата ни. Ефектите от използването на тен ускорители могат да се видят след няколко сеанса в солариум.
Тен ускорителите трябва да се използват от хора, които естествено имат проблеми с придобиването на тен или искат да получат по-добри резултати за по-кратко време. Този вид козметика за солариум може да прекъсне генетичната бронзова бариера за вашия тип кожа и да спомогне за постигане на по-дълбок и по-дълготраен тен.
Тен ускорителите често са обогатени с компоненти, които ускоряват процеса на потъмняване на пигмента, който вече присъства в кожата.
Трябва да се отбележи, че използването на Тен ускорител по време на първата сесия в солариум няма да даде мигновени резултати, но това е инвестиция в бъдещи резултати, които ще бъдат видими след няколко последователни сеанса за тен.


Защо се използват силикони в козметиката за солариум?

Силиконите се използват често в козметиката за коса и грижа за кожата. Те образуват защитен слой върху кожата, който предотвратява прекомерната загуба на вода от кожата, а също така предпазват от вредното въздействие на външните фактори.
Освен това, добавените към козметиката силикони благоприятно влияят върху консистенцията на лосиона и неговото разпределение върху кожата.
Трябва да се отбележи, че силиконите не са фактори, които могат да причинят алергична реакция, така че могат да бъдат безопасно използвани от хора с чувствителна и предразположена към дразнене кожа.


Козметика за солариум с бронзант - как действа?

Козметиката за солариум с бронзант незабавно променя цвета на кожата. Формулата на тези лосиони за солариум често се основава на натурални съставки, които имат способността да потъмняват кожата. Тези продукти са особено подходящи за тези, които очакват бързи резултати и дълбок златистокафяв тен.
Лосиони за солариум с бронзант могат да се използват и от хора, които не са доволни от постигнатите резултати и не харесват цвета на тена си. Цветът и количеството на нашия тен е генетична черта, която не можем да променим. Въпреки това, можем да помогнем на природата и да променим малко цвета на нашия тен с помощта козметика за солариум с бронзант. Ако соларната козметика е качествена, полезните съставки осигуряват здрава текстура на кожата, правейки я още по-сияйна. Резултата е по-бърз, красив и равномерен тен.


Защо да използвам специална соларна козметика при сесии в солариум?

Някой хора смятат, че при сесии в солариума кожата не трябва да бъде защитена. Това не е вярно !!! Всъщност условията в солариума са стабилни и контролирани, но все пак трябва да се справим с УВ лъчите, които влияят на кожата ни. Ако имате нужда от професионално и комплексно обслужване в едно соларно студио, трябва да знаете, че козметиката за солариум е неразделна част от него.
Използването на соларна козметика е съществена част от ефективното и здравословно придобиване тен. Правилно подбраната и качествена козметика за солариум не само осигурява по-бърз и по-естествен ефект, но хидратира, предпазва и се грижи за кожата ни.
Използването на професионална козметика за солариум ви дава възможност да скъсите времето на тен сесиите. Професионалната козметика съдържа активни съставки, които осигуряват по-добра пигментация на кожата ни и по този начин ускоряват процеса на придобиване на тен.
Козметиката предпазва кожата от дразнене, зачервяване, позволява поддържане на адекватна хидратация и еластичност на кожата. Трябва също да се отбележи, че професионалната козметика за солариум предпазва кожата от процесите на фотостареене.
В солариум трябва да използвате само специализирана професионална соларна козметика. Тя не трябва да бъде козметична с УВ филтри, защото целта е да ускорим процеса на придобиване на тен, а не да блокираме УВ лъчите.
В допълнение, качествената професионална соларна козметика съдържа огромно количество подхранващи вещества, овлажнители и съставки, които подпомагат процесите на регенерация на кожата. Също така добре е да използвате специална козметика за след солариум, защото тя не само прави тена по-траен, но и го подчертава и осигурява здрава и сияйна кожа.


Защо не мога да използвам слънцезащитен крем в солариум?

Придобиването на тен в солариум, за разлика от слънчевите бани, е в напълно контролирана среда. Използването на „класическа” козметика за слънчеви бани, с ултравиолетови филтри ще намали степента на потъмняване на кожата, което е най-желаният ефект при използване на солариум. Обикновено това става причина за удължаване на излагането на ултравиолетовите лъчи, така че използването на козметика с УВ филтри не е логично обосновано.
Въпреки това кремовете с УВ филтри могат да се прилагат за кожни лезии, белези и татуировки – тези части от кожата, които се нуждаят от висока защита срещу УВ лъчение.


Колко дълго ще се задържи тенът ми?

Тенът се задържа приблизително от 2 до 4 седмици от времето на последната тен сесия. Поради естественото обновяване на кожата ни приблизително на всеки 28 дни, ние губим тена си.
Добре е да се използва специална козметика за след солариум, която съдържа различни компоненти за подчертаване на тена и удължаване на неговата дълготрайност.
Достатъчни за поддържане на тена обикновено са 1-2 сеанса в солариум на седмица.
За да подобрите тена си, се препоръчват сесии в солариум на всеки 48 часа, в зависимост от ефекта, който искате да постигнете.
Затова колко често и колко дълго можете да използвате солариум, консултирайте се задължително с персонала в соларното студио.


Защо тенът ми не е равномерен?

Неравномерният тен се дължи на факта, че броят на меланоцитите (пигментните клетки) в различните части на тялото е различен. Определено по вътрешните повърхности на ръцете и краката има по-малко и затова понякога там е по-трудно да се придобие тен.
Също така, и в кожата на лицето има по-малко меланоцити. Освен това кожата е с естествено по-дебел рогов слой, което също може да затрудни придобиването на тен.
При използване на хоризонтален солариум, частта от тялото, която се опира на долната акрилна плоча, ще потъмнее по-малко, защото контактът води до по-малко кръвоснабдяване на тези части и по този начин води до хипоксия. Това може да бъде избегнато ако се редуват хоризонтален солариум и вертикален солариум. При вертикалния солариум тялото ни няма контакт с акрилните плочи, така че да може да потъмнява равномерно.
Специалната соларна козметика за крака и лице помага за придобиване на тен при тези части на тялото, които по-трудно почерняват. Лосионите за солариум със загряващ ефект също се препоръчват в тези случаи, тъй като подобряват кръвообращението и ускоряват и подобряват процеса на придобиване на тен.


Защо маслото от конопено семе се използва в козметиката за солариум и какви са неговите свойства?

Нерафинираното конопено масло се получава чрез студено пресоване на семената на Cannabis Sativa (масло от конопено семе). Гладка, немазна структура, с пикантна и приятна миризма, лесно се абсорбира в кожата и помага за поддържане на подходяща хидратация и еластичност. В състава му има до 75% ненаситени мастни киселини, в резултат на което конопеното масло се превръща в едно от най-добрите козметични масла включително и за козметиката за солариум.
Конопеното масло, поради високото си съдържание на есенциални мастни киселини, има изключителни подхранващи, имуностимулиращи, антиалергични, анти-ейджинг и регенеративни свойства. Оказва положително влияние върху структурата и външния вид на кожата, която става по-гъвкава, с по-хубав цвят, и облекчава различни видове дразнения и възпаления (псориазис, атопичен дерматит, екзема).
Това масло се абсорбира лесно през кожата, има добра способност за нанасяне и не оставя мазни петна. Високото съдържание на линолова киселина води до повишена пропускливост на кожата и дава възможност за прониква в дълбоките тъкани, на вещества против стареене, като растителни екстракти и етерични масла, които се съдържат в соларната козметика.


Каква е разликата между соларната козметика за начинаещи и напреднали?

Начинаещите, които сега започват или отиват на солариум след дълга пауза е добре да използват соларна козметика, която в допълнение към свойствата си за грижа за кожата, трябва също да подготвят кожата за следващата тен сесия. Това са предимно тен ускорители или тен ускорители бронзант - за тези, които са нетърпеливи и търсят ефект след първата сесия в солариум. Тези лосиони за солариум се създават, за да стимулират производството на пигмент в кожата и да ускорят потъмняването на меланоцитите, които вече присъстват в кожата.
Междинните потребители е подходящо също да използват тен ускорителите, тъй като те помагат за преодоляване на естествената бариера на кожата и за задълбочаване на вече придобития тен. На този етап могат също да използват тен ускорители бронзант, които ще подобрят и подчертаят вече придобития тен.
Тен ускорителите с бронзант са универсални и са подходящи и за хора с напреднал тен. В този случай те служат за подчертаване на тена и възможната промяна на цветовия оттенък.
Ако вече сте напреднали, но искате да задълбочите тена или да нарушите естествената бариера на кожата, можете да използвате и козметика за солариум със загряващ ефект. Тези лосиони за солариум предизвикват локално подобрение на кръвообращението, което спомага за ускоряване на процеса на придобиване на тен, особено на местата където той се получава по-трудно.


Възможно ли е козметиката за солариум да предизвика алергична реакция?

Както при всички козметични продукти на пазара, така и соларната козметика може да съдържа съставки, които при някои хора могат да предизвикат алергична реакция. Това се отнася главно за натурални съставки като екстракти от някои плодове, масла и други.
В качествената козметика за солариум е минимизирана възможността за алергична реакция. В нея се използват само висококачествени съставки с контролирано съдържание. Създават се и лосиони за солариум, специално за чувствителна кожа.
Ако имате притеснения, тъй като никога не можем да бъдем 100% сигурни - направете опит за алергия. Нанесете соларната козметика върху малка част от кожата и изчакайте 24 часа. Ако реакцията не настъпи, можете да я използвате безопасно. Все пак избягвайте нискокачествените продукти.


Възможно ли е татуировките ми да избледнеят, ако използвам солариум?

Татуировките избледняват с течение на времето - това е естествен процес и не е необходимо това да бъде свързано с излагане на слънце или солариум. Някои цветове на мастилото (особено червено и зелено) могат да предизвикат алергична реакция под въздействието на лъчите на слънцето или солариум. За да избегнете това, добре е да покриете татуировката със козметика, съдържаща слънцезащитен фактор.
Не се излагайте на слънце или солариум, ако татуировката не е напълно спокойна! Препоръчително е в рамките на 1-3 месеца от татуиране (в зависимост от мястото на изпълнение и размера на модела) да не се излагаме на слънце и солариум.
При използване на солариум е добре да използвате и специална соларна козметика, предназначена да запазва цветовете на татуировките ви силни и естествени.